Tadoussac

Posted by on 29 juni 2016

Om 9 uur stonden we alweer kant en klaar bij de receptie, want we zouden opgehaald worden voor de whale watching tour. Met ons stapten ook vier anderen in die ook walvissen gingen spotten. Zij kwamen uit Ottawa (en Alberta) en hadden toevallig Friese ouders! Nu kennen we al meer mensen in Ottawa dan in de rest van Canada, want de buurvrouw van de Nederlandse ambassadeur die ook in Ottawa woont waren we in Forillon al tegen gekomen! Zij gingen met een zodiak rubberspeedboot de tour doen, wij moesten met Owen op de trage grote boot helaas.

De gele schoolbus zette ons af naast de boot waar zo’n 300 man op past. Die waren er echter nog niet en aangezien het feest van Quebec net voorbij was en we de ochtendboot hadden verwachtte we dat het niet zo druk zou zijn. Maar helaas kwamen er toch nog heel wat mensen, en na een korte stop aan de overkant van de fjord saugenay stapten er nog wat busladingen in. En twee minuten nadat iedereen aan bord was kwam er ook een gezin Chinezen nog aanrennen, maar die hebben hun straf op de boot wel gehad, door geen warme kleding mee te nemen. Toen de boot ging varen kwam er een flinke ijskoude wind. Zelfs met lange broek en vest was het nog flink koud, laat staan met korte broek en t shirt. Gelukkig had ik een privekacheltje op m’n buik, die uiteraard sliep vlak voor de eerste walvissen opdoken.

img_5226

Walvissen hebben we veel gezien, bij de vuurtoren in de buurt waar twee stromingen mengen. Minke’s hebben we regelmatig gezien en ook een aantal draaisprongen van ze, als ze na het jagen weer opdoken. Erg tof om te zien! We gingen echter voor de grote blauwe, al was de kans daarop klein, of een mooie grote staartvin van een humpback of vinwalvis. Helaas kregen we geen van beiden en moesten we genoegen nemen met de minke’s en wat zeehonden. We zijn nog wel een klein stukje het fjord ingevaren, maar keerden hier ook al snel weer terug. We wilden ook een tocht door het fjord maken, maar dat was helaas pas vanaf 1 juli mogelijk. We zijn voor alle leuke dingen helaas te vroeg.

img_5232

Toen we terug op de camping de mensen van de zodiak-tocht spraken bleek dat zij wel beluga’s en een vinwalvis hadden gezien van dichtbij en dan is het toch een beetje jammer dat Owen mee is. Het was een leuke tocht, maar vergeleken met drie jaar geleden op een speedboot in Victoria toch wel een stuk minder. Gratis tip dus voor iedereen: boek altijd een zodiak of speedboot-tour als je geen rekening hoeft te houden met kleine kinderen.

img_5235

Terug in het huisje zijn we opgewarmd en hebben we geluncht, waarna we weer naar het centrum zijn vertrokken. Hier zijn we via het pad van onze voorvaderen, wat leuk door een stuk bos ging wat we niet verwacht hadden, naar de trail met het beste uitkijkpunt gegaan. Dit was een leuke trail, deels over wat rotsen, maar hoe goed we ook keken, geen walvis te zien. Nick dacht er een gezien te hebben, maar dat hebben we niet kunnen bevestigen helaas. Na het doen van boodschappen zijn we terug naar het chalet gegaan, waar we heerlijk gegeten hebben (gebakken aardappeltjes, biefpuntjes met champignons en paprika en een heerlijk sausje. Misschien wel de beste maaltijd van de hele vakantie, en Nick heeft dat gemaakt zonder dat er een bakbeschrijving op het vlees stond! De rest van de avond ging weer veel te snel voorbij. Morgen weer vroeg op voor de rit naar Shawinigan, langs de Monmorrecy watervallen bij Quebec stad. Gaan we weer richting de drukte!

dislaimer: Owen vind z’n vader echt wel leuk, alleen niet als hij met hem op de foto moet. Foto’s waarop Owen niet huilt bij z’n vader zijn na thuiskomst te bekijken

2 Responses to Tadoussac