Roofvogel workshop

Posted by on 27 februari 2014

Voor kerst had Nick een midwinter roofvogelworkshop gekregen. Ik wist niet van het bestaan af, maar kwam het toevallig tegen op Groupon. Na het prikken van een datum eind februari hebben we een hotel ergens op de route geboekt voor na de workshop, en was het wachten tot de dag daar was.

De workshop was op zaterdag 22 februari. Om 13:30 moesten we in het Brabantse Boxtel zijn, alwaar we met koffie, thee en een koek werden ontvangen. Daarna was het tijd voor een korte uitleg over wat valkerij is, en de geschiedenis ervan. Best grappig hoeveel spreekwoorden hier nog vandaan komen. Natuurlijk is er het bekende ‘iemand een loer draaien’, maar ook het ‘ergens over tobben’ en je ‘wijf onder de duim houden’ komen uit de valkerij. Na de inleiding konden we rondkijken in de verblijven, met veel soorten uilen, valken en havikken. Achter een andere deur zat zelfs nog een erg lelijke witkopgier.

Na het leren van de valkeniersknoop ging er een vogel, volgens mij een woestijnhavik, maar het kan ook een ander dier zijn geweest, vliegen. Je kreeg zo’n dikke handschoen aan, een kuikenpootje erop en dan kwam hij aanvliegen, om op je hand te zitten en het pootje op te eten. Hierna kwam er twee keer een valk vliegen, die met een loer gelokt werden. De loer was een duivenvleugel, met daaraan een stuk vlees. De vogels vlogen pijlsnel langs (heb alleen maar mislukte foto’s daarvan) totdat ze uiteindelijk de loer ‘vingen’ en het stuk vlees op mochten eten, waarna de duivenvleugel geruild werd tegen een stuk eendagskuiken.

Na een maaltijd met tomatensoep, broodjes rookworst en chocomel met slagroom en rum was het tijd voor het tweede deel van de workshop, waarbij je uitgebreid foto’s kon maken van vogels die op je arm zaten. Erg mooie dieren zijn het, met name de Bengaalse Oehoe kan je naar blijven kijken! Alleen kan hij je aankijken alsof hij je wil aanvliegen, maar dat doet hij natuurlijk niet. De Amerikaanse Oehoe was een maatje groter, en had ook flinke praatjes. De valk en de havik die er tot slot ook nog waren zaten heel rustig rond te kijken vanaf je arm.

Nadat iedereen die dat wilde alle vogels op zijn arm had gehad en klaar was met foto’s maken, was de dag alweer bijna ten einde. Een grote uil (volgens mij ook weer een Bengaalse Oehoe) vloog heen en weer tussen de twee groepen mensen, waarbij hij op de arm een stukje vlees gevoerd werd. Erg tof om te zien, want in Canada hebben we natuurlijk tig arenden zien vliegen, maar ik heb nog nooit een uil zien vliegen, en al helemaal niet recht op me af. Erg mooi om te zien en een mooie afsluiter van de workshop!

[alpine-phototile-for-flickr src=”set” uid=”35673698@N03″ sid=”72157641609095405″ imgl=”flickr” style=”floor” row=”4″ size=”240″ num=”40″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Comments are closed.