Ballonvaren van Waddinxveen naar Vlist

Posted by on 17 juli 2014

In oktober won ik via film1 een prijsvraag waarbij de hoofdprijs een blu-ray en een ballonvaart met je schoonmoeder was. Uiteraard was Nick het daar niet mee eens, dus zijn moeder werd door hem aan de kant geschoven, zodat hij zelf mee kon ballonvaren. Helaas hoorden we maar niks van Eventbon die contact met ons op zouden nemen, maar nadat we contact hadden opgenomen met film1 en zij twee keer hadden beloofd dat Eventbon contact met ons op zou nemen, kregen we in januari eindelijk onze kadobon! Sneaky was overigens wel dat je om te boeken niet enkel de eventbon nodig hebt, maar ook een of andere code die gemaild is, en die je voor 15 euro opnieuw aan kan vragen. Klinkt een beetje als makkelijk geld verdienen. Gelukkig is Nick wat netter met zijn mail, dus die had de code nog staan, dus was het enkel wachten op wat beter weer.

Eind april was het dan zover, tijd om te gaan boeken voor na de vakantie ergens. We hadden twee data opgegeven, een in mei en een in juni en uiteindelijk werd het een zondag in juni! Helaas werd op de dag zelf de vlucht afgebeld, maar we kregen direct een nieuwe datum door: dinsdag 15  juli.

DSC03881 (Small)

Afgelopen dinsdag was het dus eindelijk zover. We moesten naar een boerderij in Zevenhuizen, waar de Hollandsche Ballonvaart Maatschappij was gevestigd. Hier werden we door drie enthousiaste mannen ontvangen met koffie en thee. Nadat we compleet waren en een korte uitleg hadden gekregen gingen we op weg in twee busjes. In totaal zouden we met 11 personen gaan vliegen, plus de piloot. We waren er eigenlijk vanuit gegaan dat we met zes personen max zouden gaan, dus dat viel even tegen, maar later bleek dat 12 personen eigenlijk heel standaard is, en dat het mandje ook echt ruim genoeg daarvoor is.

Het busje bracht ons naar een bos in Waddinxveen, alwaar we op een voetbalveldje de boel op moesten tuigen. Eerst het mandje de aanhanger uit, dan de gasflessen erin en het dak erop, en dan de ballon uitvouwen, klaar leggen en met een grote ventilator vol lucht blazen. Nick mocht achter de ballon een beetje op zijn plaats houden met een touw, terwijl ik samen met de andere vrouwen vast in de op zijn kant liggende mand mocht kruipen. Toen later de branders aangingen en de ballon van de grond los kwam, kwam het mandje langzaam overeind en konden de andere mannen snel in de mand springen, en daarna gingen we al snel de lucht in. Naast ons was nog een andere groep hun ballon in orde aan het maken, en vlak nadat wij opstegen gingen ook zij de lucht in, maar er zat toch nog wel redelijk wat afstand tussen.

De ballonvlucht zelf was erg leuk. We konden de hele randstad zien, van Den Haag en Rotterdam dichtbij, tot Utrecht en zelfs Amsterdam helemaal in de verte. Onze vlucht zou over Gouda gaan, en dan een eind verderop op de grond van een bevriende boer landen, als dat zou lukken. Het uitzicht was erg mooi, niet alleen qua steden, maar ook qua landschap waar we overheen vlogen. Echt typisch Holland, met weilanden vol koeien en schapen, veel water en wat bos. En natuurlijk Gouda zelf, waar we helaas niet helemaal overheen vlogen, maar net over de uiteinden van de stad en Goverwelle. In de mand was het windstil en het is opvallend hoever hondengeblaf en kinderstemmen dan komen, en veel mensen die zwaaien of gewoon even stilstaan om je na te kijken.

DSC03974 (Small)

De vlucht duurde een uur ongeveer, waarna we in het dorpje Vlist netjes op het veld van de bevriende boer landden. Ook dit was een mooie ervaring, met een mand die langzaam omviel zoals gebruikelijk, en Nick die door mij geplet werd. Ach, hij moet iets over hebben voor een gratis vlucht!

Daarna werd de bovenkant van de ballon geopend en liep hij razendsnel leeg, waarna de boel weer ingepakt mocht worden. Dit ging een stuk makkelijker dan de gemiddelde tent. Gewoon een kwestie van de ballon bij elkaar rollen/vouwen in één lange sliert, en die sliert vervolgens in een zak proppen. Daarna het dak weer van de mand halen en de nu veel lichtere gasflessen eruit, alles weer de aanhanger in en klaar is kees! We gingen nog even bij gepensioneerde boer Jan naar binnen, waar de zolder was ingericht voor ballonvaarders. Hier kregen we een kort geschiedenislesje over de oorsprong van de hete luchtballon, en werden we vervolgens gedoopt tot Baron en Barones van Waddinxveen tot Vlist met champagne. Daarna was het tijd voor de rit terug naar Zevenhuizen om de auto weer op te halen. Hoewel de vlucht maar een uurtje duurde, waren we toch pas rond 11 uur weer thuis, en was het zeker de moeite waard geweest! Natuurlijk omdat het gratis was, maar ook het geld was het waard! Ik zou alleen iedereen aanraden om direct bij een ballonvaart-bedrijf te boeken. En de Hollandsche Ballonvaart Maatschappij waarmee wij hebben gevlogen kan ik wat dat betreft ook aanraden, we hebben een mooie vlucht gehad met drankjes én foto’s!

[alpine-phototile-for-flickr src=”set” uid=”35673698@N03″ sid=”72157645738199742″ imgl=”flickr” style=”floor” row=”4″ size=”240″ num=”49″ shadow=”1″ border=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Comments are closed.